.

Voeding

Natuurlijk het beste voor dier, mens en milieu.

Binnenkort NIEUW: Small breed/Mini 5kg verpakkingen. Meer informatie vind u hier. Binnenkort ook nieuw: Geperst Senior (Lam), Adult Kalkoen Graanvrij en Weight Control & Sterilised. Meer informatie vind u hier.

Bij elke hondenvoeding bepalen de kwaliteit en herkomst van de grondstoffen de kwaliteit van het product. BF®Petfood heeft voor iedere hond de juiste voeding, van geëxtrudeerd (krokant), geperst tot vleesvoeding. > Scroll naar beneden voor meer informatie.
GEËXTRUDEERD (KROKANT)
meer informatie
GEPERST
meer informatie
VLEESVOEDING
meer informatie

Informatie

De BF®Petfood natuurkruiden die in vele BF®Petfood producten worden verwerkt, waaronder hondenvoeding, bevat gezonde vitaminen en mineralen. De BF®Petfood natuurkruiden zijn ook los verkrijgbaar.

Koolhydraten

Steeds vaker hoor en lees je diverse 'verhalen' over de verschillende koolhydraat bronnen in hondenvoeding en de "hond vs wolf". Een paar dingen zijn dan handig om te weten.

Ten eerste: Tijdens de domesticatie heeft het verteringssysteem van de voorouders van de hond zich aangepast aan de vertering van zetmeel (o.a. aardappel, zoete aardappel, granen, erwten en zaden). Honden kunnen dus wel zetmeel verteren en wolven niet.

Ten tweede: Alle gebruikte zetmeel bronnen zijn van hoge kwaliteit en worden zeer goed verteerd. De gebruikte granen in BF®Petfood hondenvoeding worden ontsloten zodat de koolhydraten bereikbaar zijn voor verdere vertering in de darm van de hond.

Ten derde: Koolhydraten worden voor een groot gedeelte direct benut voor de winning van energie t.b.v. de handhaving van de lichaamstemperatuur en het uitvoeren van spieractiviteit. Daarvoor worden de koolhydraten intern 'verbrand'. Daarnaast zijn koolhydraten noodzakelijk voor een optimale werking van de hersenen en put ook het hart het liefst zijn energie uit koolhydraten. Tenslotte kunnen de koolhydraten gedeeltelijk worden afgebroken en worden omgebouwd tot lichaamsvet (te veel is dus niet goed, maar dat geld voor vele dingen). Zelfs kunnen gedeeltelijk afgebroken koolhydraten dienen als basis voor de vorming van aminozuren, de bouwstenen van de eiwitten.

Ten vierde: Er bestaat niet zoiets als een 'ideaal' percentage koolhydraten in een hondenvoeding. Het hangt helemaal af van de hond. Sommige honden presteren goed op minder koolhydraten en anderen hebben meer koolhydraten nodig. Het hangt af van de individuele hond. Uiteindelijk gaat het om uw hond - en uw observatievaardigheden - om te bepalen wat 'te veel' en 'te weinig' koolhydraten zijn. Vele honden hebben een uitstekende en gezonde ontlasting wanneer er (voldoende) granen en/of vezels in het dieet (voeding) aanwezig zijn, en anderen hebben dat weer minder of niet. Een klein percentage is gevoelig voor gliadines gluten in bepaalde granen. Dan biedt graan- of glutenvrije voeding een goede oplossing.

Kortom, er bestaat geen voeding die geschikt is voor iedere hond.

Soorten voeding

Over het algemeen zijn brokken geëxtrudeerd (krokant) of geperst. Er is geen stelregel te noemen wanneer een hond een geperste of geëxtrudeerde brok zou moeten eten. Iedere hond is anders, en welk type brokvoeding het beste is hangt van je hond af. Wel wordt afgeraden om geperste en geëxtrudeerde brokken te mengen. Brokken met verschillende bereidingsprocessen worden op verschillende manier door de hondenmaag verteerd. Mengen kan hierdoor tot last van de maag leiden. Klik hier voor meer informatie over het omschakelen van brokvoeding van krokant naar krokant of van geperst naar geperst, of van krokant naar geperst (of andersom). Tip: Vleesvoeding kan bij de "omschakeling" ook uitkomst bieden. Hierbij geeft u uw hond 3-5 dagen BF®Petfood vleesvoeding en schakel dan over op BF®Petfood droogvoer. Klik hier voor meer informatie.

BF®Petfood biedt de volgende complete natuurlijke premium hondenvoeding:

Geëxtrudeerd: complete geëxtrudeerde voeding is licht verteerbaar, lekker krokant (harder), gebitsondersteunend en bevat een speciale (vet)nacoating die later wordt toegevoegd (geen hittebelasting). "Krokant" is vaak de andere benaming voor geëxtrudeerd. De grootte en vorm van de brok bevordert de opname en het kauwen. We maken gebruik van een lagere bereidingstemperatuur (ca. 110 graden), vergeleken met andere geextrudeerde brokvoeding merken (ca.130 graden). Hierdoor is de brok smaakvoller en blijven de grondstoffen beter bewaard. Geschikt voor schrokkers (zie Giant) en honden met tandplak.

Geperst: complete geperste voeding wordt "geperst" en op een lage temperatuur verhit (ca. 70 graden), hierdoor blijven de voedingsstoffen als oliën, vetten, vitaminen en mineralen beter bewaard. De geperste brok valt makkelijk uiteen in de maag. Door de hoge dichtheid van de geperste brok is het volume van de dagelijkse portie voeding veelal minder ten opzichte van een krokante brok.

Diner: complete vezelrijke diner voeding kan de voorkeur hebben als een hond niet van brokken houdt, niet goed kan kauwen, slecht eet, dunne ontlasting heeft of vezelrijk voer moet hebben. Men dient warm water aan het voer toe te voegen. Vervolgens dient diner te wellen en af te koelen tot lauw/warme maatlijd. Let wel op een goede gebitsverzorging. Tip: Ook geperst kunt u warm water aan toevoegen, laten wellen en als warme/lauwe maaltijd aanbieden aan moeilijke eters.

Vleesvoeding: complete en houdbare vleesvoeding op basis van vers vlees, vis, rijst, schapenvetkanen en kruiden. Een volledige hondenvoeding die ook uitermate geschikt is voor vleesdagen, als traktatie, voor onderweg, smaakmaker, bij omschakeling naar ander voer of voor honden die slecht reageren op droogvoeding. Verkrijgbaar in de varianten lam, zalm en eend.

Belangrijk!

Het is een trend. Honden en kattenbaasjes geven hun dier soms (te) veel vlees, of het nu om brokvoeding gaat met te veel vlees en eiwit of dat het om verse kipfilet of ander vers spiervlees gaat. Meer vlees is niet persé gezonder voor honden. Honden zijn geen wolven: ze kunnen bijvoorbeeld wel zetmeel verteren, wat een wolf niet kan. Bovendien hebben ze een volledig ander leven. Toch zie je steeds meer merken en producten met soms meer dan 2 of 3 keer zoveel dierlijk eiwit dan aanbevolen. Diervoedingsdeskundigen Plantinga, Corbee, Overgaauw en Botter zijn dan ook niet of niet per definitie voorstander van de trend. Met een overvoorziening van dierlijk eiwit doet een hond niets mee en wordt nutteloos verbrand. Het verteringsstelsel krijgt bij te veel eiwitten te weinig tijd om de vele eiwitten te verteren wat bijv. dus diarree kan veroorzaken.

Daarnaast heeft de productie voor onnodig veel extra dierlijke eiwitten impact op het milieu. Er is namelijk veel energie, voeding en water voor nodig waardoor de beschikbaarheid van dierlijke eiwitten voor mensen ook nog eens onnodig onder druk kan komen te staan.

Glycemische index

De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Is de glycemische index relevant voor diervoeding voor hond en kat? Het antwoord is 'mogelijk', maar we hebben meer informatie nodig voordat het op de beschikbare honden- en kattenvoeding kan worden toegepast. Een honden- of katten voeding kan een ingrediënt bevatten dat bij mensen wordt geindexeerd vanwege een hoge of lage glycemische index, maar dat vertelt het hele verhaal niet als het gaat om de glycemische index van de volledige voeding. Daarnaast worden sommige gezondheidsvoordelen van een voeding voor hond of kat met een lage glycemisch index afgeleid van voedingsonderzoeken bij mensen terwijl deze niet onderzocht zijn bij honden en katten. Sommige gezondheidsclaims (o.a. chronische ziekte preventie) aangaande voedingen voor hond en kat met een lage GI index zijn afkomstig van onderzoek bij mensen en zijn niet gecontroleerd bij honden en katten. Echter, is er meer onderzoek nodig voordat bepaalde conclusies of claims kunnen worden vastgesteld en/of hetzelfde geldt voor huisdieren.

Bijlsma Quality Petfood (BiQfood) is de overkoepelende onderneming welke handelt in natuurlijke en biologische diervoeding onder naam en logo BF® Petfood. De biologische producten bevatten tevens de merknaam Biofood® Bekijk hier onze Algemene verkoopvoorwaarden.
Deutch
Frans
English
Nederland
Nederlands
Nederlands
Tel.: 0031 (0) 512541920 info@biofooddiervoeding.nl winkels login certificaat zoeken